5 Nisan 2011 Salı

Süryanilerin Akitu Bayramı

Akitu Bayramı - Süryani
1 Nisan Süryani topluluğunun Akitu Bayramı. 18 Mart'da başlayan bayram 12 gün sürüyor .

Süryaniler kökeni 5000 yıl önceye giden bir toplum. Mezopotamya'da yeşeriyor ve daha sonra hiristiyanlığı kabul ediyorlar. Şu anda sayıları 18-20 bin arasında olup, tüm dünyada dağınık olarak yaşıyorlar. Ülkemizde ise Antakya, Mardin, Diyarbakır, Urfa dolaylarında . Ayrıca Suriye, İran,Irak'da da süryaniler var.

Akitu Bayramı 5670 yıllık en eski bayram. Asur ve Babil döneminden beri kutlanıyor.Uzun süren kıştan sonra tarımsal faaliyetlerin başlama dönemi. Bu bayramda halk piknikler yapıyor, toplu yemekler yiyorlar. Bayramın başlangıcı olan 18 Mart'ta bileklerine kırmızı,beyaz,mavi renklerde ipler bağlayıp bayram bitimi olan 1 Nisanda ipleri bileklerinden çıkarıp ağaçlara bağlıyorlar.

Eski mezopotomya'da Akitu Festivalinin en çarpıcı özelliği yeniden dirilişi temsil eden törenleri. Buna göre tapınılan tanrının sureti topraktaki yerinden, görkemli bir geçit merasimiyle önceden belirlenen ve genellikle nehir kenarlarında kurulu olan Akitu tapınağına götürülürdü.

Bu tören yüce tanrının yer altı alemine inişi ve baharla birlikte tekrar yeryüzüne çıkışı sembolize ederdi.

Babilde arpa ekilmeden önce bir kutlama yapılırdı. Bunada Akitu Festivali denirdi.  Akitu antik akad dilinde de arpa anlamında zaten.

Ortadoğu topraklarında 12 anlamlı. Alevilerin 12 imamı, İsanın 12 havarisi, süryanilerin 12 gün süren Bahar Bayramı....

Ben bu gibi farklılıkların  toplumların zenginliği olarak görenlerdenim. Anadolu'nun özelliği ise yüzyıllardır farklı kültürü bağrında barındırması. Bu topraklarda yaşıyor olmak beni her zaman heyecanlandırmıştır.

Süryanilerin Akitu Bayramı kutlu olsun.....

http://www.suryaniler.com/konuk-yazarlar.asp?id=750
Pin It

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.