12 Mart 2011 Cumartesi

İstabul'dan Kamondo Ailesi Geçdi / Kamondo Merdivenleri

Kamondo Merdivenleri- Galata 1870-1880

Ben bu merdivenleri ilk defa Bir istanbul Masalı dizisinde görmüştüm. Geçen senede bir arkadaşım ile yapmış olduğum Galata keşif gezim esnasında da ilk defa canlı olarak görmüştümde  birde üzerinde oturup resim çektirmiştim.

Geçenlerde yolum tekrar Galata'ya düşünce bugün sizinle bu yazıyı paylaşmak istedim.

Kamondo merdivenleri  1870-1880 arasında  Galata Bankalar caddesinde inşa edilmiş. Mimarı bilinmiyor. Sekiz şeklinde iki yönlü art nouveau tarzında banker Kamondo ailesinden Abraham Salomon deKamondo adına yaptırılmış.
Kamodo Ailesi İspanyol-Portekiz kökenli sefarat yahudisi. İspanya'daki engizasyondan kaçarak ilk önce Venedik, ordan da İstanbul'a geliyor. Daha sonra Paris'e yerleşiyor ve son temsilcileri II. Dünya savaşında Auschwitz'deki toplama kamplarında yok ediliyorlar. Ailenin hiç bir ferdi merdivenlerin şimdiki halini bilmiyor. Yani bizim kadar şanslı değil.

Parise göç ettikten sonrada tam bir İstanbul hayranı olan Abraham Salomon de Kamondo ölümünde de  kendi yaptırdığı İstanbul Hasköy'deki anıt mezara devlet töreni ile gömülüyor. Eklektik mimarı tarzındaki bu mezarın yanında birde dua odası var, yol yapımı esnasında istimlak edilince Mecidiyeköy'den -Hasköy'e giderken yol üzerindeki şimdiki yerine taşınıyor.

 http://www.hayalleme.com/ sitesinden aldığım bu resimde şimdi harap bir şekilde olan bu anıt mezarı görebilirsiniz. Şu sıralarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restora edilecekmiş.


Abraham Kamondo Anıt Mezarı
Anıt Mezar fotgrafı için aldığım kaynak site

Kamodo ailesinin 1815 yılında kurmuş oldukları İshak Kamondo ve Şürekası bankası ile Osmanlı devletini özellikle Kırım Savaşında finanse eden, en güvenli ve en büyük ailesi. Hatta o dönemde herhangi bir mal varlığı edinemeyen yabancılara karşı Osmanlı'nın imtiyazlı ailesi. Ortaköy, Yeniköy, Çamlıca, Karaköy gibi semtlerde kendi mülklerini edine biliyorlar.

O dönemlerdeki tüm yahudi ve sabetaycı aileler gibi Kamodolarda şehrin modernleşmesinde yer alıyorlar. Kasımpaşa Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, Galata Residence, Kamondo Hanı, Büyükada Han, Saatçi Han, Latif Han, Lacivert Han, Yahut Han, Kuyumcular Han, Lüleci Hanı inşa ettiriyorlar.

Aynı zamanda kendi yahudi cemaatlerinde de ilerici rol oynuyorlar. Ortaköy, Yeniköy de birer sinagog yaptırıyorlar.
Aile Parise taşındıktan sonrada Avrupa'nın siyasal ve kültürel kurumlarının gelişmesinde rol alıyorlar. Hatta Kont ünvanı yapmış oldukları desteklerden dolayı veriliyor.

Paris'de Ulusal Tiyatronun kuruluşunda , Louvre Müzesine bağışlanan 50 parçalık empresyonist tablo kolleksiyonu, Nissim de Camondo Müzesi..
Kamondo Merdivenleri -Galata 1870-1880

İşte bu basamaklara attığınız bir sonraki adımınızda, gönlü burda kaldığı için kendine anıt mezar yaptırarak ölümünden sonra bile İstanbula geri dönen, İstanbul aşığı nesli 1944'lerde son bulan Abraham Salomon Kamodo'yu hatırlamınızı ve ne kadar şanslı olduğunuzu ..........

Toda Raba Kamodo.....
 
Güncelleme; 26 Kasım 2012
 
Pinterest'de bu fotografı buldum paylaşmak istedim;
 
 
1964 by Henri Cartier-Bresson
 
 
 

Daha fazla detay için 500. Yıl Vakfı'nın  müzesine başvurabilirsiniz
http://www.muze500.com/content/view/358/257/lang,tr/ Pin It

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.