20 Mart 2011 Pazar

Inside Job

IMDB Puanı: 8.1/10
2010 ABD Yapım
Yönetmen: Charles Ferguson
Oyuncular: Matt Damon, Christine Lagarde,
Daniel Alpert, Dominique Strauss-kahn,
John Campbell, Jonathan Alpert
Müzik: Alex Heffes, Jeff Seelye

Inside Job-Charles Fergusen-Audrey Marrs

Film 83. Oscar ödüllerinde Charles Fergusen ve Audrey Marrs'a " Uzun metrajlı belgesel" dalında en iyi oscar ödülü kazandırdı.



Film 2008 yılındaki  Ekonomik krizine nasıl gelindiğini, şu anda ne aşamada olduğunu anlatmak için tüm dünyada başta Amerika'daki devlet yetkilileri, firma yöneticileri, danışmanlar, üniversite öğretim görevlileri, NY Savcısı, yabancı ülke devlet adamları vs ile yapılan ropörtajlardan oluşmakta.
Beni en şaşırdan bilgilerden biri Wall Street çalışanlarının aşırı dozda kokain alıp işe gittikleri, akşamları fahişeler ile geçirdikleri ve faturaları şirket içinde başka şekilde faturaladıkları.

Fransız Maliye Bakanın  G20 toplantısında ABD'li yetkililere "üzerimize tsunami geliyor, siz bize hangi mayo giymemiz gerekir diye soruyorsunuz" diye uyarıda bulunması üzerine " herşey kontrol altında cevabı alması"  ve Lehman Brothers'ın batışını olay sonrasında öğrendiklerini söylemesi tek uyuyan güzelin biz olmadığı gerçeğine şaşırdım.


Harward gibi ABD'nin önde gelen tüm üniversitelerinin öğretim görevlileri para karşılığı raporlar yazdığı, danışman olarak şirketlerde, hükümetlerde yer aldığı, bankalar batarken kredi notlarının AA olduğu ve bu notu veren kuruluşların biz bunu para karşılığı yapıyoruz diye itiraf etmeleri ve bu bizim düşüncemiz diye kongrede savunma yapmaları, 30 bin kişinin işsiz kalmasından, tüm dünyada global krize neden olan tüm yöneticilerin ceza almadığı kazançlarının ise milyon dolar mertebelerinde olması, firmaları batarken bile bonuslar alması, Obama hükümüte'nininde uygulamalara devam ettiği batı cephesinde hiç bir değişik olmadığı gerçekleri ürkütücü. Küçük Amerika olarak kendini gören Türkiye'de de durumun aynı olması ayrıca çok üzücü.

Bunu Holywood'un film yapması ise ayrı bir ironi.

Filmin sonunda tüm dünya'yı sadece Wall Street'in yönettiği gerçeği ile Bazı seyler uğruna savaşmaya değer cümlesi ile son nokta konuluyor.

Her ne kadar moraliniz bozulsada ,Mutlaka seyretmelisiniz.........
Pin It

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.