28 Nisan 2011 Perşembe

Source Code/ Yaşam Şifresi


Yaşam Şifresi / Source Code 2011 ABD
IMDB Puanı: 7.8/10
Tür: Aksiyon, Bilim Kurgu,Gerilim, Gizem
Yönetmen: Duncan Jone
Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan,Vera Farmiga, Jeffrey Wright,
Müzik: Clint Mansell, Chris Bacon

Colter Stevens bir gün gözünü Chicago'ya giden bir banliyö treninde açar,karşısında ise kendisini çok iyi tanıdığı belli olan Christina vardır.Tuvalete gittiğinde aynaya ve cüzdanına bakınca aslında Sean Fentress adlı bir öğretmenin kimliğini taşıdığını anlar. Kısa bir süre sonra tren havaya uçacaktır. İlk sahne biraz Kaptan Stevens'ın olayı kavraması ile geçer.

Source Code
Kaptan Stevens aslında bir deney'in öznesidir. Beyin hücresi ölümünden sonra 8 dakika canlı kalmaktadır. Deney Kuantum Fiziki, paralel evren teorileri üzerine dayanmaktadır. Kaptan Colter paralel bir evrende öğretmen Sean Fentress gibi davranarak 8 dakika içinde terör saldırısının failini bulmaya çalışır.

Source Code
Jake Gyllenhaal'ın performansı artan bir trend ile finalde zirveye ulaşıyor.Vera Farmiga ise geçen seneki Up In The Air-Aklı Havada filminden sonra bence filmin ikinci en göz dolduran performansı. Bana sadece deneyin mucidi Dr. Ruthledge karakteri pek sakil kalmış gibi geldi, film ile karakteri canlandıran oyuncu arasında doku uyuşmazlığı var.

Source Code
Daha çok dizi metin yazarı olan senarist Ben Ripley ise filmde çeşitli teknik bilgileri kullanmasına rağmen bizim şuandaki bilgi düzeyimiz ile boşluklar oluşmakta. Her 8 dakika sonrasında deney sahasına geri döndüğünde Inception'daki gibi hayal ile gerçek arasındaki farkı anlamak için kullanılan obje bu sefer oyun kağıdı olmuş. Teşekkürler Inception..

Filmin bence arka plandaki ruhunu anlayamazsanız iki ayrı mekan arasında gidip gelmesi ve aynı sahnenin defalarca tekrarlanması ile sıkıcı olduğu düşünebilirsiniz. Özelliklede yeni nesil için . Film 8 dakikalık filmler gibi. Zaten film için bir çok finalın olduğu söylenmekte.


Source Code

Filmin yönetmeni Duncan Jones'un bu ikinci uzun metrajlı filmi. Geçen senede Moon-Ay isimli filmi gösterime girmişti. Asıl adı Duncan Zowie Haywod Jones olan yönetmen David Bowie'nin oğlu. Ancak babasının adını kullanmıyor.

Duncan "Coen Kardeşler ve Tarantino gibi kendi malzemesiyle çalışmayı sevdiğini söylüyor". Geçen sene en iyi çıkış yapan İngiliz yönetmen dahil 11 ödül aldı. Yakın zamanda Tarantino ve Coen Kardeşler arası bir tarz ile Holywood'a damgasını vuracaktır. Takip edilesi bir yönetmen.


Duncan Jones-Source Code

Ben filmdeki üç sahneden çok etkilendim.

Birincisi Kaptan Stevens'in Christina'ya " hayatının son 8 dakikası olduğunu bilsen ne yapardın ?" sorusu beni çok düşündürdü. Ben ne yapardım ??? diye.

Geçen haftalardaki işte kendime mola verdiğim dönemde son zamanlarda ne kadar boş işler ile uğraştığımı fark ettim. İnsan yaşarken fark etmiyormuş. Olayların dışına çıkıp sadece başkasının hayatına bakar gibi kendi hayatına baktığında anlayabiliyorsun. Tek gerçek şimdi mutlu ve neşeli olmakmış. Can Yücel'in dediği gibi

"Ömür Dediğin Üç Gündür,
Dün Geldi Geçti Yarın Meçhuldür,
O Halde Ömür Dediğin Bir Gündür,
O Da Bugündür."

Bence de ömür dediğin şimdidir........

İkincisi filmin finalinde son bir defa olay mahaline gönderilmek üzere Kaptan Stevens'in Goodwin'e sorduğu sorular. " Farklı seçimler yapan Goodwin olmasını istermiydin ?" sorusu.

Source Code

Üçüncü sahne de son 8 dakika'nın nasıl sonuçlanacağını bilmediğinden eğer patlama olacak ise bari insanların gülerken ölmelerini sağlamak için  trende yolcu olan stan-up'çıya para ile herkesi güldürmesi ve öğretmenin aşkını açıklaması....

Hergün hepimiz ne kadar çok yapıyoruz aslında, iyi bir şeyi kendimizden, sevdiklerimizden esirgemeyi....

Hadi hayat dediğiniz sadece şimdi de ne yapmak istiyorsanız hemen şimdi yapın bilinki,

Everthing is gonna be OK.........
Pin It

5 yorum:

pelinpembesi dedi ki...

benim de felsefem budur, erteleme !!

canan dedi ki...

BENGİCİM SENİN BLOĞUNU OLUŞTURDUĞUN GÜNDEN BERİ OKURUM.....HİÇ BU KADAR KEYİFLENDİĞİMİ HATIRLAMIYORUM.....HİZALANDIĞINI GÖRMEK GÜZEL......SENİ SEVİYORUM

Eren dedi ki...

Filmi benden çok daha iyi anlamışsınız, güzel bir yorum:)

Bengi Özkan dedi ki...

Sevgili Eren,

Teşekkür ederim. Sizin yorumunuz nasıldı, paylaşırsanız sevinirim...

Sevgiler,

Eren dedi ki...

Ben de blogumda şu şekilde yer vermiştim; http://okumagunlugum.blogspot.com/2011/07/source-code-yasam-sifresi.html :)
yorumdan ziyade filmi anladığım kadarıyla anlatmaya çalıştım aslında .. ben de speed filmine benzetmiştim biraz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.