31 Ocak 2011 Pazartesi

Kuresel Isınma İşte Böyle Bir Şey......


Şubat 1954 İstanbul

Bu sene Digitürk alınca İz TV seyremeye başladım . En favori  kanalım şimdilerde.

Cumartesi sabahı bir fotograf  sanatçısının hazırladığı bir program vardı . 929 senesindeki 55 gün İstanbul'un donma hikayesi. Deniz donuyor, yaşayan insanlar o günlerin hikayesini anlatıyor vs pek nostaljik bir programdı.


Bu sabah kursa birlikte gideceğim arkadaşım Neslihan arayıp " annemlerin orda kar başlamış biz arabayla gitmeyelim " dedi. Ama akşama kadar ne kadar kar yağdı ne bir şey tabi biz araba ile gidip geldik.
Şubat 1954 İstanbul

Bunun üzerine sizinle bu resimleri paylaşmak istedim. Resimler 1929 ve 1954 senesindeki İstanbul Kışlarından görüntüler....

Biz bugünlerde bir damla yağmur görünce sıkıntıya düşüyoruz ya eskiden İstanbul boğazı buzlarla kaplı olur insanlar yürüyerek karşıdan karşıya geçerlermiş.

Şubat 1954 İstanbul

24 Şubat 1954 senesinde Tuna nehrinde buz kütleleri geliyor , boğazdan gemiler geçemiyor, halk karşıdan karşıya yürüyerek geçiyor.

Şubat 1954 - İstanbul

Aslında İstanbul'un geçirdiği bu soğuk kışlar Bizans döneminde de varmış. Boğazın 20 gün donduğu zamanlar olmuş. Bazı metinlerde Üsküdar'dan Galata'ya yüründüğü anlatılıyormuş.

Şubat 1954 İstanbul

Osmanlı döneminde durum aynı. 1823'de II. Mahmut döneminde şehrin suları donuyor hatta 1878'de Osmanlılar Plevne'de Ruslarla savaşırken soğuklardan dolayı II. Abdülhamid orduya yardım gönderimiyor.

Şubat 1954 İstanbul

1929 senesinde Buz kütlelerinin derinliğinin 30 metreye, kar kalınlığı 4-5 metreye kadar ulaşıyor.

Yani Mayıs ayında boğazda buz kütlelerinin yüzdüğü ve Beşiktaş’a kurtların inmiş olabileceğini düşünen insanların korkudan evden çıkamadıkları günler o günler.


Şubat 1929 İstanbul -Feneryolu

Şubat 1929 İstanbul
Küresel ısınma işte böyle bir şey......

İşte Çoçuklarımıza bırakacağımız gelecek ....

Aman resimlerinize tarih atmayı unutmayın. Bizim şimdiki resimlerimiz 50 yıl sonra böyle olacak nasılsa......... Pin It

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.