15 Şubat 2011 Salı

The King's Speech / Zoraki Kral

Zoraki Kral / The King’s Speech 2010 2011 İngiltere,Avustralya,ABD
Yönetmen: Tom Hooper
Oyuncular: Helena Bonham Carter, Colin Firth,Geoffrey Rush, Michael Gambon,
Guy Pearce, Timothy Spall

Film İngiltere Kralı 6. George'un kekemelik problemini anlatan bir dönem filmi.Bu yıl 12 dalda Oscar'a aday gösterilince  en iyi 250 film sıralamasında 107. sıraya yerleşti bile.

Ely Katehrali-Cambridge

Film Cambridge Ely Katedralinde çekilmiş.

Kraliyet ailesine yakınlığı ile tanınan yönetmen Tom Hooper bu filmde daha çok yakın çekimler kullanmış. Zaten eleştirmenlerden de en övgü alan kısmı  filmin. Bunda Kubrick ile çalışan görüntü yönetmenin etkisi çok.
Senarist David Seidler kanser tedavisi konulunca birazda oyalanmak için bu senaryoyu yazıyor. Ancak eşi bunu tiyatro oyununa çevirmesini önerince, Seidler  senaryoyu piyese çevriyor.

Yönetmenin annesi Londra'da tiyatroyu seyredince oğluna film yapmasını öneriyor.


Şu andaki Kraliçe Elizabeth'in babası olan Prens Albert kardeşi 8.Edward'ın aşkı için tahtan vazgeçmesi üzerine  Kral oluyor.

2. Dünya savaşının çalkantılı, radyonun var olduğu yıllar. Tamda bu zamanda güven veren , güçlü bir imaj için güçlü sese ihtiyacı olan Kral, kekemelik problemini yenmek için  bir çok doktor ile çalışyor. Ama nafile.


Bunun üzerine 2003 yılında ölen Ana Kraliçe Elizabeth eşine değişik yöntemler deneyen Avustralyalı egzantrik konuşma terapisti Lionel Logue buluyor. Doktoru canlandıran Geoffrey Rush gerçektende Avusturyalı.

Bu ilişkide beni en etkileyen şeylerden biri  terapistin problemin çözümünde eşit olunması gerektiği savından Kral'a aile içinde kullanılan ismi ile hitap etmesi ...
 
İkinciside terapist Ailesine Kral ile çalıştığını söylemiyecek kadar mütevazi.
 
Sonrasında da aralarında büyük bir dostluk olacaktır.Gerçek hayatta da doktor kraldan bir yıl sonra ölüyor, tıpkı uzun yıllar evli kalan çiftler gibi.


Bence  Colin Firth performansı super. Zaten film Tom Hooper'dan çok Colin Firth'in filmi olarak anılıyor. 

Oscara en yakın adaylardan biri , bence seyretmelisiniz........
Pin It

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.