1 Mayıs 2011 Pazar

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günümüz Kutlu Olsun


1 Mayıs tüm dünya'da May Day-Workers' Day olarak, Türkiye'de Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanıyor

Her 1 Mayıs'da yüreğimin sıkıştığını fark ettim. Kanlı 1977 kutlamalarından kalma bir sıkıntımı bilemedim. Oysa tüm dünya'da şenliklerle kutlanan bugün bizde alınan önlemler, meydana gelen eylemler, orantılı- orantısız güç söylemleri ile geçiyor.

Tüm üretim operasyonlarının tam otomasyona geçmeye başladığına göre bundan böyle  1 Mayıs Otomasyonun Gücü günü olarak robotlar tarafından mı kutlanacak yoksa İşsizlik Bayramı olarak halk tarafından mı acaba?.....

Geçen hafta Pazar Kahvaltısı için işyerinden arkadaşlar ile buluştuğumuzda onların sitesinden bir arkadaşlarıda katıldı. Bey aslında bir firmada çalışıyormuş ama yılbaşında istifa edip kendi işini kurmuş. Faaliyet alanıda  fabrikaları tam otomasyona geçirmek. İşlere yetişilmilyormuş.

Ben aslında konuyu teorik olarak biliyordum ama Aralık ayında otomotiv sektöründe bir firmayı ziyaret ettiğimde fabrika alanı bana çok sessiz ve ıssız gelmişti. Firma çok bilinen bir otomotiv firmasına yedek parça üreten dünya devi bir İngiliz firması ama çıt yok. Sonra önümdeki teklifin işçi sayısına bakınca olayı çözdüm. 15 personel ki çoğu idari personel, diğer az sayıdaki personelde makinaların başındaki hayli kalifiye formenler. Sadece bir problem olduğunda müdahale ediyorlar, yoksa tüm üretimi makinalar, bilgisayarlar yapıyor.

 Son dört ayda da tam otomasyona geçme çalışmaları daha da hız kazanmış...

Tüm veriler çok değil bundan beş yıl sonra hiç kimsenin şuanda yaptığı işi yapmıyor olacağını gösteriyor.


Ben de size sormak istiyorum Ey Emekçi Kardeş...........

Ruhen buna hazırmısınız? Bir B Planınız var mı? Şuanda çevrenizde baş döndürücü bir hızla yaşanan değişim-dönüşümün farkındamısınız? Sizce yaşanan bu ekonomik kriz bir finansal kriz midir yoksa bir dönüşümün başlangıcı mıdır? Amerika'nın başka bir şey kurguladığının farkındamısınız?

Şuanda firmaların konuyu algıladıklarını sanmıyorum. Düşen cirolarını ve kar marjlarını, genel giderlerini düşürmeye çalışarak kapatmaya çalışıyorlar o kadar. Sadece gider kaleminin yükseldiği savı yeterli değildir, dönüşümüde görmek gerekir.

Ya beyaz yakalılar, onlarda olayın hiç farkında değiller. En çok zarar görecek  kesim onlar çünkü  ev kredisi, araba kredisi, derken en borçlu grup. Yoksa mavi yakalılar hergün işsiz kalarak bunu öğrendiler.

Şuanda YGS sınavlarında yaşanan şifre olayları için üzülenler aslında boşuna üzülüyorlar. Öğrenciler istedikleri Üniversitelere girseler bile mezun olduklarında mesleklerinin hiç bir anlamı kalmayacak.

Çünkü artık iş modelleri, iş yapış şekilleride değişiyor. Şimdiden firmalar personelinin ünvanlarını değiştirmeye başladılar  bile... İş avatarlığı, Haz Simülatörleri .....

Gelecekteki meslekler için Ufuk Tarhan'ın bu yazısını okumanızı öneririm.
http://www.m-gen.biz/detay.asp?id=761&konu=Gelecekte%20i%C5%9F%20ve%20%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fma%20modelleri

Yada Nuri Çankaya'nın bu podcat'sını dinlemenizi.
http://www.nuricankaya.com/podcast_dinlet.asp?id=9

I Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramınız Kutlu Olsun, emeğinize sağlık.... Pin It

2 yorum:

pelinpembesi dedi ki...

Otomasyon çalışanlar için korkulu bir durum,işverenlere ise ümit..yazdıklarında haklısın ve birgün başımıza gelince bunu anlayacağız.
linkini verdiğin yazıyı okudum ,çok iyiydi..

Bengi Özkan dedi ki...

Teşekkürler Buket hanım, bende geçen hafta otomasyon kuran firma sahibi ile konuşunca işlerin iyice hızlandığını fark ettim.

Füturistler Dernek Başkanı Ufuk Tarhan'ı da takip etmenizi öneririm.

Sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.