13 Haziran 2010 Pazar

The Cove


2009 ABD yapımı, Belgesel.

2010 yılında Oscar ödülü alan bu belgeseli uzun zamandır seyretmek istiyordum. Ağlayarak seyrettiğim ilk belgesel oldu.

Belgesel çoçukluğumuzda seyrettiğimiz Flipper dizindeki eski yunus eğitimcisi,yeni aktivist Rie O Barry'nin çabalarıyla Japonya'daki yunus katliamını gözler önüne seriyor..

Japonya'nın Taiji kasabası yunusların göç yolu üzerinde. Çok güzel koyları olan bu şiirin kasabada her yıl 23.000 adet yunus Eylül -Mart arasında avlanılıyor. Bunların küçük ve dişi olanları 150.000 US$ karşılığı çeşitli ülkelerdeki akvaryum, gösteri alanlarına vs.gönderiliyor. Diğerleri ise 600 US$ karşılığında öldürülerek et olarak yeniliyor.Anlayacağınız milyon dolarlık bir endüstri.Ancak bu etler yunus eti olarak değil, bizdeki eşşek eti misali satılıyor, tüketicilerin çoğu farkında değil. Denizleri de kirlettiğimiz için fosfor seviyesi bu etlerde çok yüksek ve hastalık yapıyor.

Yunuslar gürültüden çok etkileniyor ve stressden ölüyorlar. Balıkçılar yunusları gürültü yaparak bu koy'a topluyorlar.Yunusların bir özelliğide bilinçli nefes almasıymış. Bazıları stressden nefes almayı bırakıyor ve intihar ediyorlar.

Yunuslar Birleşmiş Milletler tarafından tek desteklenen Uluslararası Balina Avlama Komisyonu IWC-International Whaling Commission diye bir kuruluşun yasasındaki küçük memeli hayvanların avlanmasına karşı bir koruma olmamasından yararlanılarak avlanabiliyor. Beni en şaşırtan kısmı bu kuruluşun Japon hükümeti tarafından desteklenmesi ve az gelişmiş ülkelere verilen para desteği ile kuruluştaki herkesin Japonya lehine oy kullanması.Dünyada 40 yıl sonra tüm balık türleri yok olacak.Dünya Balık piyasasını elinde tutan Japon hükümeti de yunusların çok balık yediği için öldürülmelerini destekleyici propoganda yapıyor.

Belgesel çekimi ise Japon yetkililerden resmi  onay alınamadığı için Ocean's 11'i tarzı yapılmış.Yapımcı  Rie O Barry ve bir çok gönüllü ile gizli bir operasyonla çekimleri gerçekleştiriyor.

Ben hayatımda bir defa İngiltere'de bir yunus show'una gitmiştim. Herhalde bir daha böyle bir show'a gidebileceğimi yada onlarla havuzlarda yüzebileceğimi sanmıyorum. Pin It

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.