6 Haziran 2010 Pazar

Portekiz Gecesi


Bu hafta sonu İstanbul Marriott Otelde "Portekiz Gecesine" katıldım. Ben gidemedim ama Portekiz benim ayağıma gelince bu fırsatı kaçırmadım.

Lizbon Marriott Otelinin Aşcıbaşı Fikret Özdemir yıllardan sonra Türkiye'ye dönmüş. Fikret bey aslen burda doğmuş ama Portekiz'de büyümüş, evlenmiş ve sonra da memleket hasreti ile yurda geri dönmüş ve şimdi İstanbul Marriott Otelinin Aşcıbaşı. Tam bir Portekiz gönüllü tanıtım elçisi. Bence elçilikten de ek bir ücret almalı.

Yemek sırasında öğreniyorum ki şu anda Türkiye'de tahminen 50 Portekizli yaşıyor. O gece tanıştığım Portekizlilerden bir kısmı Türk şirketlerinde veya Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketlerde yönetici. Hepsi iyi eğitimli,doğal,rahat ve çok iyi ingilizce konuşuyorlar. Bir kısmı türk hanımlar ile evli veya nişanlı. Bir tanesi benim firmamım müşterisinin Genel Müdürü çıkıyor dolayısıyla ondan uzak durmayı tercih ediyorum.

Her iki Portekizli erkekden birinin adı Joao. Yani tanıştığınız bir Portekizli erkeğe adını soracağınıza sen Joao'misin deseniz %50 tutturabilirsiniz.Telafuz edilmesi çok zor.O gece masada Joao'lardan 3 tane var. Biri sağımda biri solumda oturuyor. Onların ne iş yaptığını öğreniyorumda karşımdakine siz ne iş yapıyorsunuz diyorum " ben Filistinli aktivistim diyor" sonra diğer iki Joao açıklıyor, gemilere gıda malzemesi sağlayan bir şirketin sahibiymiş. Anlayacağınız günün anlam ve önemine uygun bir işi var.

Yemeklerinde salata kültürleri daha çok ahtapot,karides,siyah fasulye ve iç bakla ağırlıklı. Menüde Cataplana üsülü deniz ürünü gören her Portekizli hayrete düştü. Meğerse Cataplana onlara özgü bir tencere tipiymiş. Oval bakırdan bir kap,ortasından ikiye ayrılıyor,içine malzemeleri koyup kapatıyorsunuz,ateşin üzerinde kendi buharı ile pişiyor. Fikret usta bir ara masaya getiriyor amerikan futbol topuna benziyo ve iki yanında mandalı var. Tatlı olarak "Pateis de Nata" geliyor, inanılmaz bir şey. Yumuşak muffin ortasında muhallebi var . Ben tatlıcı olduğum için yemeğin en çok sevdiğim kısmı işte bu son kısmı oldu.

Yemeğe katılanlardan biri Fado müziği getirmiş, arka planda o çalıyor ve masadakiler eşlik ediyorlar. Ana Moura son dönem Portekizde Fado'yu daha güncel yorumlayan kişiymiş, yani dedelerinin hüzünlü Fadolarından değil. Birde Marisa diye birini öneriyorlar. Artık ilk iş D&R'a gidip bu CD'ler alınacaklar.

Portekizce İspanyolca ve Fransızca arası bir dil gibi. Afiyet olsun ve şerefe kelimeleri Fransızca'dan. Portekizlileri esmer İspanyol tipi gibi düşünüyordum ama masadakilerin çoğu kumral idi.

Kokteyl sırasında Türk eşlerden biri Portekizlilerin genelde hüzünlü olduklarını söyledi ama masadakilerin hepsi neşeli ve çok konuşkan çıktı.

Ailelerden biri buraya Polonya'dan gelmiş, eski Papanın memleketinde hiç kilise bulamadıklarını ama İstanbul'da Bebekde Midpoint arka tarafına düşen bir noktada bir kiliseye gittiklerini ve çok beğendiklerini söylediler. Bir kez daha anlıyorum ki canım İstanbul'um gerçek bir Kültür Şehri.

Marriott otelinin sahibi Ankara'nın köklü ailelerinden Büyünhanlı. Her Ankaralı müteahhit firmasının mutlaka Oteli vardır. Onlarda tam arka masamızda büyük bir aile yemeğinde buluşmuşlar. Bir ara yanımıza Ömer Büyükhanlı geliyor ve bize hal hatır soruyor. Mütevazı ve kibar bir Ankaralı daha. Seviyorum ya ben bu Ankara'lıları,kendini şaşıranı çok azdır.

Mutlaka Fikret Şefin mutfağı denenmeli.

Sevgiler,

Pin It

3 yorum:

gezeryazar.blogspot.com dedi ki...

Maritza'yı hala dinlemediysen tavsiye ederim çok beğeneceksin.

Kamer dedi ki...

Şef Fikret'in yemeklerini deneme fırsatım oldu ve muhteşemdi. Şimdi kendisi açılacak olan Radisson Şişli'nin şefi olmuş. Otel açılır açılmaz tekrar Şef Fikret'in muazzam lezzetlerini tatmaya gideceğim. Belki bir Portekiz haftası da orada düzenler :)

Kamer dedi ki...

Şef Fikret'in yemeklerini deneme fırsatım oldu ve muhteşemdi. Şimdi kendisi açılacak olan Radisson Şişli'nin şefi olmuş. Otel açılır açılmaz tekrar Şef Fikret'in muazzam lezzetlerini tatmaya gideceğim. Belki bir Portekiz haftası da orada düzenler :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.